כיום הוכח מעל לכל ספק, מה שהיה ידוע לאנשים מתוך ניסיונם לאורך השנים, שהתזונה היא היבט חשוב ומרכזי מאוד, בשמירה על אורח חיים בריא. עם זאת, לא כל סוגי התזונה תורמים לבריאות באותה מידה וחלקם אף מזיק. ידוע למשל השינוי בתזונה שעברה העדה התימנית עם הגיעה לארץ, אשר גרם לעלייה במחלות שלא היו מוכרות לעדה זו בגולה, דוגמת סכרת. אוכל טבעוני הוא דוגמא לסוג תזונה בריא. אוכל מסוג זה, כולל הרבה ירקות ורכיבים שונים שחיוניים לגוף. מה ניתן לעשות אישית, בכדי ליהנות מיתרונות התזונה הבריאה? אלה שלוש עצות עיקריות:
מתכונים טבעוניים
בכדי להבטיח שימוש נרחב ככל הניתן בתזונה טבעונית, הכירו מתכונים טבעוניים. מתוך המבחר הרב של מתכונים אלה, כל אחד יוכל למצוא את שילוב המאכלים שמתאים לו אישית, הן בריאותית והן מבחינת הטעם, זמינות המרכיבים וכן נוחות ומהירות ההכנה.
קראו גם את הכתבה שלנו: מארחים משפחה טבעונית? זה רק נשמע מלחיץ!
התעמקות במידע
מומלץ לבדוק אישית ולהתעמק, בהבדלים שבין סוגי התזונה השונים. מחד, המדע חוקר מזה שנים רבות את נושא התזונה ויש מקצועות שמבוססים על ידע שמרני זה (תזונאי / דיאטן). מאידך, עולם המדע שמרני מאוד וגם מתקדם באיטיות רבה מבחינת מחקרים וגיבוש מסקנות. להמחשה, מספיק לראות את ההיסטוריה המשעשעת של המחקרים בנושא קפה ("מחקר מוכיח: הקפה מזיק לבריאות!". אחרי כמה חודשים מתפרסם מחקר לפיו הקפה טוב לבריאות. אחרי עוד כמה חודשים שומעים על מחקר חדש, לפיו הוא לפעמים מזיק ולפעמים מועיל וכן הלאה). לכן, כדאי להתעמק לבד, הן במידע הרפואי בנושא טבעונות והן במידע ממקורות נוספים ומהניסיון האישי.
מה כן ומה לא
באופן מיוחד, ישנם חילוקי דעות לגבי מה כן ומה לא חשוב לכלול בתזונה. בטבעונות למשל, נמנעים מצריכת כל המוצרים מהחי, כולל חלב, ביצים, בשר ואפילו דבש. יש לכך היבטים מוסריים ואקולוגיים, שעבור רבים הם הסיבה העיקרית לבחור באורח חיים מסוג זה. ישנם גם אנשים, אשר בוחרים בטבעונות רק מההיבט הבריאותי. אם כך, האם זה בריא או לא? הדעה הרווחת בממסד הרפואי ובתקשורת, מעודדת צריכת חלב וגם ישנם רבים שמזהירים מפני הימנעות מצריכת בשר. מצד שני, ניסיונם של רבים מוכיח ההיפך – שתזונה טבעונית יכולה בהחלט לתרום לאורח חיים בריא, עם או בלי תוספי תזונה משלימים. ישנם גם ספורטאים מובילים שמנהלים אורח חיים טבעוני, כולל אלופים בתחרויות כח ("Strongman"). כדאי לזכור, שעיתונאים שכותבים על נושאים אלה, לרוב אינם מתמחים בכך ולכן הם בעיקר ממחזרים אמירות כלליות. כתוצאה מכך, מידע חיוני רב בנושאים אלה נמצא רק באתרים שמתמחים בתחום זה. כך גם לגבי צריכת חלב, היכן שחברות רבות השפעה במשק מכתיבות מזה שנים טון ציבורי שכנראה מגזים לגבי חשיבות צריכת החלב. האם ידעתם למשל, שבטחינה יש הרבה יותר סידן מאשר בחלב? זו רק דוגמא אחת, למקור לסידן שאיננו מהחי. ועוד לא דיברנו על נזקי החלב.
לסיכום
טבעונות איננה אורח חיים שרבים בוחרים, אך אולי כדאי לשקול זאת. כיום כבר ברור שלא מדובר באופנה חולפת. משמע – "יש בזה משהו", לא?