ניהול מערכת יחסים אוהבת ומקרבת הוא אף פעם לא עניין פשוט, אולם כאשר אחד מבני הזוג מאובחן עם פוסט טראומה, האתגר הופך להיות כפול ומכופל. לעיתים, המציאות החיצונית חודרת אל תוך התודעה ומצלקת אותה, עד לכדי פגיעה ממשית באיכות החיים ובחיי הזוגיות כתוצאה מאותה תודעה מצולקת. כאשר אנו מתייחסים לתודעה מצולקת, המונח הנהוג הוא הפרעה פוסט טראומתית. הפרעה זו נוצרת בעקבות חשיפה לאירוע חיים מאיים הגורם לאדם לחוות תסמינים שונים, בעקבות אותו אירוע טראומתי. במדינת ישראל חיים אלפי בני אדם המאובחנים עם פוסט טראומה, בעקבות מצבים שונים כמו אירוע בטחוני, מצבי קרב, תאונות דרכים, חשיפה לאסונות או אירוע טראומתי אחר כמו תקיפה מינית. חשוב להבין כי פוסט טראומה מאופיינת בקבוצות של תסמינים הכוללים בין היתר את שחזור האירוע מחדש באמצעות מראות, קולות או אפילו חלומות שמשחזרים את האירוע באופן חד פעמי או קבוע. בנוסף, פוסט טראומתיים עלולים לחוות פלאשבקים. מצב זה מאופיין ע"י מצב שבו האדם נשאב מחדש לאירוע וחווה אותו מחדש. קבוצה שנייה של תסמינים היא תסמינים הכרוכים בתסמינים פיזיולוגיים המסמלים או מזכירים היבט של האירוע הטראומתי, והם כוללים הסמקה, לחץ דם גבוה, רעד ועוד. קבוצה שלישית המאפיינת פוסט טראומתיים ואשר נוגעת בקשר ישיר לחיי הזוגיות היא הימנעות ממגע וחוסר יכולת לפתח אינטימיות, עד לכדי כהות חושים וחוסר יכולת לחוש אהבה וקרבה כלפי בן או בת הזוג. ההתמודדות עם פוסט טראומה בהקשר של זוגיות משפיעה מאוד על היכולת ליצור תא אינטימי זוגי ובהמשך משפחתי, ועל כן אם בן או בת הזוג סובלים מפוסט טראומה, המדריך הבא הוא בדיוק בשבילכם.
התמודדות עם פוסט טראומה אצל בן הזוג
פוסט טראומה (PTCD) מציבה אתגרים לא פשוטים בהקשר של זוגיות מאחר ומחקרים רבים מצאו קשר ישיר בין פוסט טראומה לבין בעיות וקשיים במערכת היחסים. אם בן או בת הזוג שלכם מאובחנים כפוסט טראומתיים, חשוב קודם כל לקרוא על התופעה באופן מקיף ולהבין כי באמצעות טיפול נכון ניתן לסייע לבן או בת הזוג ואף ליצור מערכת יחסים בריאה וטובה. חלק משמעותי מתהליך של שיקום מערכת היחסים מתחילה קודם כל בזיהוי של הטריגרים אשר גורמים להופעה של תסמינים פוסט טראומתיים ולא לנסות לבטל אותם אלא להיות רגישים ואמפתיים כלפי המצב. בנוסף, פנייה למטפל המתמחה בתחום של פוסט טראומה יכול מאוד לסייע לכם כבני זוג להתמודד עם ההשלכות של הפוסט טראומה על חייכם, וזאת בשל כלים אפקטיביים והדרכה אותה אתם מקבלים במסגרת הטיפול.
אחד מהטיפולים האפקטיביים ביותר לזוגות שרוצים ליצור איכות חיים טובה יותר האחד עם השנייה היא טיפול CBT. מדובר בטיפול זוגי שמתבצע באמצעות מטפל מוסמך והוא בעל שיעור הצלחה גבוהים ביותר. במסגרת הטיפול אתם תלמדו ביחד עם בן הזוג כיצד לזהות את דפוסי ההתנהגות והמחשבות הנוגעות לפוסט טראומה, ובהתאם לכך לספק לכל אחד מבני הזוג "ארגז כלים" בו ניתן להיעזר במצבים של דחק וטראומה. הטיפול מתמקד לא רק בפוסט טראומה אלא גם בתקשורת הזוגית וכן יצירת התנהגויות משותפות אשר דרכן ניתן יהיה לחזק את הקשר גם בהיבט האינטימי.
לסיכום, התמודדות עם בן או בת זוג הסובלים מפוסט טראומה היא התמודדות לא פשוטה שלא פעם גורמת גם לתהליך של פרידה, בעקבות קושי להתמודד עם התסמינים. אולם, ניתן ובהחלט רצוי לפנות לקבלת טיפול מקצועי ע"י מטפל המוסמך ל CBT ובעת הצורך להפנות את בן/בת הזוג לטיפול ממוקד שבמסגרתו הוא יקבל טיפול תרופתי או טיפול תומך בהיבט פסיכולוגי, כל זאת מתוך מטרה להתמודד עם הסימפטומים של פוסט טראומה בחייו האישיים ובוודאי כאשר הפוסט טראומה גולשת גם לחיי הזוגיות.