אם בימים כתיקונם נרשמים כ530 פניות (בממוצע) למוקדי בריאות הנפש, בזמן נגיף הקורונה המספר זינק – כאשר חלק משמעותי מהפונים הם למעשה ילדים. כיצד הריחוק החברתי משפיע על חרדות אצל ילדים, ואיך מטפלים? להלן הפרטים שכל הורה חייב לקרוא.
כך השפיע הריחוק החברתי על חרדות ודיכאון בקרב ילדים
נגיף הקורונה הוביל לשינויים דרמטיים בכל הקשור להרגלים שלנו כמבוגרים, אולם ההשפעה היא חמורה בעיקר כלפי הילדים. למעשה, מוקדי בריאות הנפש מדווחים על זינוק במספר הפניות של ילדים ובני נוער, וזאת בשל סימנים של מצוקה וחרדה. בעקבות ההנחיות, נסגרו בתי הספר ולמעשה הילדים נותרו ללא מסגרות. תופעה של חרדות אצל ילדים היא מוכרת, וע"פ הערכות כ 10% מקרב הילדים מאובחנים עם חרדה. בתקופת הקורונה המספרים עולים, כתוצאה מתחושה של כאוס כמו גם פחד ממשי מפני הנגיף. בשל כללי הריחוק החברתי ילדים אינם נפגשים עם חבריהם או עם גורמי סמכות כמו הגננת או המורה, ובשל כך מפתחים סימנים של חרדה הכוללים בין היתר מתח, חרדה, חשש כמו גם נטייה לנבא סיטואציות קשות ומורכבות בשל הפחד כי המסגרות לא ישובו והם יישארו בבית בחיק המשפחה. פסיכולוגים מסבירים כי לריחוק חברתי יש תפקיד משמעותי בכל הקשור להופעה של חרדה, ולכן נדרש לסייע לילדים בכדי להפחית עד כמה שאפשר את מידת החרדה – ובהתאם לכך ליצור בעבורם סביבה מוגנת ומכילה בתקופה של אי וודאות.
כיצד לסייע לילדים בתקופת הקורונה?
כמבוגרים, גם אנחנו חוששים מפני נגיף הקורונה. אולם, אצל ילדים המצב מתעצם בעקבות ההתמודדות המשפחתית והשעות הרבות בהן מבלים ביחד, ביחס לזמנים לפני הופעתו של הנגיף. ראשית כל, חשוב קודם כל לטפל בעצמכם ולהפחית את רמת החרדה שלכם – כדי לא להשליך את החרדה שלכם על הילדים. מאחר והילדים מסתכלים עליכם כתמונת מראה, חוסן נפשי הוא חיוני לצורך סיוע לילדים שמגלים סימנים של חרדה. שמירה על סדר יום קבוע תרגיע את הילדים ותאפשר להם להרגיש בשליטה. נוסף לכך, כדאי להסביר באופן נעים ככל האפשר על הקורונה, על ההנחיות לימי שגרה ועל הסיבות לריחוק החברתי, אולם להוסיף להסברים גם נופך אופטימי. בעת הצורך, ניתן בהחלט ליצור קשר עם פסיכולוג ילדים לצורך מתן מענה נקודתי לתסמינים של חרדה, בין אם מדובר בטיפול התנהגותי-קוגניטיבי או שיחות דרך הזום.
סיוע רגשי לילדים
סיוע רגשי הוא הכרחי בעבור ילדים המאובחנים עם חרדה. חלק מהותי מזה הוא ויסות רגשי, גילוי של אמפתיה וכן יצירת סביבה תומכת אותה ניתן לבסס בעבור הילדים באמצעות עידוד שיחות זום עם החברים והמורים, כמו גם יצירה של מפגשים באוויר הפתוח עם כללי הריחוק החברתי. ככל שהילדים ירגישו שהם בשליטה, כך תוכלו לסייע להם להתמודד עם החרדה.