ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, 'נאום המלך' של ג'ורג' השישי ששידר ברדיו למרות שסבל מגמגום, השמעת השיר הראשון של להקת החיפושיות (הביטלס), מוסיקת סווינג שהושמעה ברקע בזמן שהנשיא רזוולט נאם לתושבי ארה"ב בעת מלחמה, ואזעקות 'צבע אדום' ששודרו לצד עדכונים של נחמן שי במלחמת המפרץ – כולם שידורי רדיו שעשו היסטוריה ונתנו לרדיו מקום חשוב בחיינו. אז מה צריך לדעת על הטכנולוגיה שאפשרה שידורים מכול רחבי העולם כבר לפני 80 שנה? הנה כמה פרטים חשובים:
ההיסטוריה וההיסטריה של הרדיו
שידור הרדיו הראשון שהתרחש לפני 80 שנה היווה נקודת פתיחה עבור כלי תקשורת מרכזי בחיי האנושות. ההמצאה הטכנית תפסה מקום ניכר בחייהם של בני אדם, החל מתושבים של כפרים נידחים באפריקה שהאזינו לשידורים, עד להאזנה של ממשלות לאותות רדיו המגיעים מהחלל. כיום אפשר להאזין לרדיו בכול מקום, בזמן שכול אחד יכול לשדר את הגיגיו, דעותיו ואת המוזיקה שהוא אוהב דרך פודקאסט – תוכניות רדיו המופצת באינטרנט בחינם או בתשלום. באמצעות הרדיו נוצרה אינטראקציה חברתית פורה בכך שמאזינים נהגו לשוחח אחד עם השני אודות שידורים, מוזיקה ותוכניות שייצרו עניין רב בעולם.
טכנולוגיית העברת הקול דרך מקלט רדיו החלה את דרכה כבר בשנת 1878. הפיסיקאי הסקוטי ג'יימס קלרק מקסוול גילה כי גל אלקטרומגנטי יכול להפוך לצליל באמצעות מכשיר טלפון. עם השנים החלו חוקרים נוספים לפתח את הטכנולוגיה שלימים תפיק צלילים ושידורים שמוכרים לנו כיום. למרות הגילוי המוקדם יחסית, השידור הראשון והניסיוני התקיים בשנת 1893 על ידי ניקולא טסלה – פיזיקאי ומהנדס חשמל. מאז הפך הרדיו לאמצעי פופולרי להעברת שידורים והפך לאמצעי תקשורת עיקרי בביתם של מיליוני אנשים.
שידורי רדיו במאה העשרים ואחת
המאה העשרים ואחת הובילה אותנו לטכנולוגיות חכמות במיוחד שמאפשרות לרדיו להפוך לכלי שימושי בכול מקום, מה שהופך אותו לכלי תקשורת שנחשב חיוני במיוחד. באמצעות הרדיו אנו מקבלים דיווחי תנועה, מאזינים לתוכניות ולמוזיקה אונליין, בעוד שכל אחד יכול להאזין לתחנות מחו"ל, או לשידורי מוזיקה מכול רחבי העולם. בנוסף לכך, יש את מי שאוהב להשתתף בתוכניות אקטואליה ובשידורים קבועים. שידורים אלה מנעימים את זמננו ומאפשרים האזנה לתוכניות אהובות החל מתוכניות אקטואליה עד לתוכניות שעוסקות במוזיקה, כלכלה, איכות חיים, בריאות, צרכנות וכולי. ריבוי האפשרויות מספק לרבים האזנה והנאה משעות ומגוון של מוזיקה בבחירה אישית או האזנה לשידורים ותוכניות אהובות.
כיום אנחנו יכולים להאזין לרדיו בכול עת. בזמן נסיעה או בהליכה דרך הנייד ובאמצעות אפליקציות להאזנה און ליין. בין היתר, בעזרת הרשתות החברתיות ואתרי האינטרנט של תחנות הרדיו השונות אפשר להגיב בקלות על כל שידור, להשתתף בתוכניות, בחידונים ובתחרויות וליהנות מכול מה שאמצעי התקשורת המופלא הזה יכול להציע לנו.