חג פורים הוא אחד החגים האהובים ביותר מבין חגי ישראל. ילדים אוהבים את החג בעיקר בגלל שבמהלכו הם יכולים לעטות מסכות, לקחת חלק בתהלוכות צבעוניות ולהתחפש לדמות אהובה. בגנים ובבתי הספר מוקדש היום למשחקים ומסיבות, כשכולם מגיעים מחופשים.
חג הפורים, אינו נחלתם של הילדים בלבד, אם כי מבוגרים רבים אוהבים את החג, בין היתר בשל מסיבות פורים. מהם המנהגים הנפוצים ביותר בפורים? התשובה בהמשך.
קריאת תהילים
המנהג הראשון שנציין הוא קריאת תהילים –יג' באדר, הוא יום תענית אסתר, בו צריך לקום מוקדם בבוקר (עם עלות השחר), ליטול ידיים ולתרום כסף לקופת צדקה. בהמשך אנחנו מדליקים שני נרות נשמה. שני הנרות הללו מודלקים כל אחד לגיבור אחר של המגילה: הגיבורה הראשונה היא אסתר המלכה, הגיבור השני לכבודו מדליקים נר הוא כמובן מרדכי היהודי. שעה זו היא 'שעת רצון' ובה אנחנו קוראים תהלים, פרק כב'. פרק זה מתחיל בפסוק 'למנצח על איילת השחר…'. אסתר המלכה היא למעשה 'איילת השחר'. לפי האמונה, התפילה והצדקה שאנו עורכים בין עלות השחר להנץ החמה, מאפשרות לנו להתיר כל מיני גזירות רעות שנפלו עלינו. בזמן הזה אנו מצווים לתת צדקה לכל פושט יד שיקרא בדרכנו.
סעודת פורים
את סעודת פורים אנחנו עורכים מיד לאחר המנחה. לפי המנהג יש להניח מפה לבנה על השולחן, ולצדה שני נרות חגיגיים. למעשה, זה מסמל את ביטול שולחן אחשוורוש. על השולחן נהוג להגיש חלה ארוכה במיוחד. חלה זו מסמלת את העץ עליו תלו את המן הרשע. על הסעודה להיות בעלת הרבה מטעמים ומאכלים טובים. לאחר נטילת ידיים, בזמן ברכת המוציא, המנהג הוא לבצוע את החלה מהראש, סמל לראשו של המן הרשע. במהלך הסעודה אנחנו מצווים לומר מאה עשרים פעם "ברוך מרדכי" ושניים עשר פעם "ברוכה אסתר בת אביחיל".
משלוח מנות
זהו מנהג בו יש לשלוח מנות מהאדם לרעהו, כשבדרך כלל נהוג להעניק משלוחי מנות לחברים ולבני משפחה. משלוח המנות בדרך כלל כולל ממתקים וכל טוב, ולעיתים יש מי שמעניק משלוח רווי במאכלים טעימים המאפשר לכל אדם, גם לזה שהפרוטה לא מצויה בכיסו, לקיים את מצוות סעודת הפורים. הכמות המינימלית של מנות היא שתיים, אבל רבים בוחרים להדר במצווה ולשלוח מנות רבות יותר לאנשים רבים.
צום תענית אסתר
זהו צום שנערך בערב החג. בדרך כלל הצום יערך ביום י"ג באדר. אם חג הפורים נופל על יום ראשון, הרי שאת הצום מקדימים ליום י"א באדר. הצום מתקיים בגלל שתי סיבות. הראשונה היא הצום בו היו נתונים יהודי שושן, והסיבה השנייה קשורה לעובדה שביום י"ג לאדר התחולל המאבק בין עם ישראל לשונאיו. ביום זה צמו היהודים על מנת לבקש מהאש להצילם, וכדי שייתן כוח בידיהם להניס את אויביהם. צום תענית אסתר מתחיל מעלות השחר ועד צאת הכוכבים. במהלך היום נהוג להתפלל ולהרבות בצדקה.
חג הפורים מספר את סיפורם של יהודי שושן שניצלו מגורל אכזר. בחג הפורים נוהגים להעניק משלוחי מנות, להתחפש לשלל דמויות ולצבוע את הרחובות בצבעים משמחים ותהלוכות. חג פורים שמח!