דמיינו שאתם מחכים לבואו של תינוקכם, מציינים כל יום בלוח השנה, מארגנים את חדר הילדים ומתכננים עתיד שלם. ואז, קורה הבלתי צפוי: התינוק שלכם מחליט להגיע לעולם מוקדם מהצפוי. במקרה כזה חיוני לעצור ולשקול את המורכבויות שמגיעות בלידה מוקדמת. לידה מוקדמת, המוגדרת כלידה המתרחשת לפני השלמת השבוע ה-37 להריון, היא תרחיש שהורים רבים עשויים שלא להיות מוכנים אליו. מאמר זה נועד לשפוך אור על הסיכונים הכרוכים בלידה מוקדמת הן עבור האם והן עבור העובר, ומציע תובנה בנושא שלמרות שהוא נפוץ, נותר אפוף בחוסר ודאות עבור רבים.
מהי לידה מוקדמת?
לפני שנבחן את הסיכונים הספציפיים הקשורים בלידה מוקדמת, חשוב להבין מה מהווה לידה מוקדמת. הריונות מלאים נמשכים כ-40 שבועות. תינוק שנולד לפני השלמת 37 שבועות נחשב פג. תלוי כמה מוקדם התינוק נולד, הוא עשוי להיות פג ברמות שונות:
- פגות מאוחרת (34-36 שבועות)
- פגות בינונית (32-34 שבועות)
- פג מאוד (28-32 שבועות)
- פגות קיצונית (פחות מ-28 שבועות)
ככל שהתינוק נולד מוקדם יותר, כך הסיכונים הפוטנציאליים גבוהים יותר.
הסיכונים לעובר
- תסמונת מצוקה נשימתית (RDS): אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר העומדים בפני פגים הוא מצוקה נשימתית. ייתכן שהריאות של פגים לא התפתחו במלואן, מה שמקשה עליהם לנשום. הם עשויים להיות חסרי סורפקטנט, שהוא חומר המונע משקי האוויר הקטנים בריאות לקרוס.
- זיהומים: המערכת החיסונית של פגים אינה מפותחת במלואה, מה שהופך אותם לרגישים יותר לזיהומים. מצב כזה עלול להוביל לאלח דם, שהוא זיהום חמור ומסכן חיים המתפשט בכל הגוף.
- דימום תוך ורידי (IVH): IVH הוא דימום בתוך המוח, אשר נפוץ יותר אצל תינוקות שנולדו בטרם עת. זה יכול להוביל לעיכובים התפתחותיים ולבעיות קוגניטיביות.
- עיכובים התפתחותיים ומוגבלויות: תינוקות שנולדו בטרם עת נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות התפתחותיות ארוכות טווח. אלה יכולים לנוע בין ליקויים קוגניטיביים לעיכובים במיומנות מוטורית.
- בעיות ראייה ושמיעה: רטינופתיה של פגות, שעלולה להוביל לעיוורון, היא דאגה גדולה אצל תינוקות פגים מאוד. בנוסף, הם עלולים להיות בסיכון מוגבר לאובדן שמיעה.
הסיכונים לאם
- דימום לאחר לידה: לאימהות שילדו בטרם עת יש סיכון מוגבר לחוות דימום כבד לאחר הלידה. זה יכול להיות מסכן חיים אם לא מטפלים מיד.
- זיהומים: אותם גורמים שיכולים להוביל ללידה מוקדמת, כמו זיהום במי השפיר, יכולים גם להוות סיכונים לאם.
- בעיות נפשיות: לידת פג יכולה להיות חוויה טראומטית. הלחץ של לידת תינוק ביחידה לטיפול נמרץ יילודים (פגייה), יחד עם האתגרים הרגילים שלאחר הלידה, יכול להוביל לבעיות נפשיות כגון דיכאון לאחר לידה או חרדה.
- סיבוכי היריון עתידיים: ברגע שהאם עברה לידה מוקדמת, היא עלולה להיות בסיכון גבוה יותר לחוות לידה מוקדמת בהריונות הבאים. זה יכול להיות בגלל גורמים שונים, כולל הפרעות ברחם או זיהומים.
מניעת לידה מוקדמת
אומנם לא ניתן למנוע את כל הלידות המוקדמות, אך ישנם צעדים שאימהות מצפות יכולות לנקוט כדי להפחית את הסיכונים שלהן:
- טיפול טרום לידתי: ביקורים סדירים אצל הרופא במהלך ההיריון יכולים לעזור לזהות ולטפל בבעיות פוטנציאליות מוקדם.
- בחירות אורח חיים בריא: אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון, אלכוהול וסמים אסורים. תזונה מאוזנת וניהול מצבים כמו סוכרת או לחץ דם גבוה יכולים להפחית את הסיכון ללידה מוקדמת.
- מודעות לסימני אזהרה: הכרת הסימנים למצב כזה יכולה לסייע בפנייה להתערבות רפואית בזמן.
לסיכום
קבלת מידע על הסיכונים הפוטנציאליים הקשורים ללידה מוקדמת מציידת את ההורים בכלים לטיפול הטוב ביותר הן עבור האם והן עבור התינוק. ההתקדמות במדע הרפואה שיפרה באופן משמעותי את התוצאות עבור פגים, אך הבנת סיכונים אלה נותרה היבט מרכזי בהבטחת ההתחלה הטובה ביותר האפשרית עבור תינוקות אלה. עבור אימהות, מודעות וצעדים פרואקטיביים יכולים גם להיות ההבדל בין החלמה חלקה לבין סיבוכים פוטנציאליים. בסופו של דבר, כל לידה היא ייחודית, ועם הטיפול והתמיכה הנכונים, לידה יכולה להיות ההתחלה של סיפור יפה ועמיד של צמיחה.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.