יזמים בתחום טכנולוגיה? האם אתם מכירים את נושא הקולות הקוראים שמציגה רשות החדשנות? במידה ולא – כדאי בהחלט! מהם קולות קוראים? אילו הזדמנויות גלומות בהם עבורכם? אילו סוגים של פרסומים כאלה מוצגים לציבור? ומהן השלכות הקולות הקוראים לתעשייה המקומית בכלל? במאמר שלפניכם, נתעמק מעט בנקודות אלה ונוספות.
ראשית – מהו קול קורא?
מה שנהוג לכנות קול קורא, זהו סוג של פרסום רשמי מטעם גוף כלשהו, כגון רשות החדשנות. קול קורא דומה מעט למכרז, אבל זה לא בדיוק אותו הדבר. הקול הקורא מתייחס לרוב ליוזמות, של תיאום שיתופי פעולה בין גופים שונים. דוגמאות אופייניות לגורמים אלה, הם גופי אקדמיה ותעשייה וזה יכול להיות גורמים בארץ אך גם מחו"ל. לשם ההמחשה, תוכלו לראות את הרשימה המלאה של הקולות הקוראים שמציגה רשות החדשנות באתרה. הקול הקורא נועד לחבר בין גורמים שונים כאמור, באופן יזום. את ה"שידוך" הזה יוזמת במקרה זה רשות החדשנות או בשמה המלא סוכנות החדשנות הישראלית.
מי היא רשות החדשנות?
הרשות עצמה, היא גוף ממשלתי וותיק ובולט מאוד בתחום היזמות. היא נוסדה כבר בשנת 1965. אם שמה לא מוכר לכם כל כך, אולי תזהו אותה בשמה הקודם – לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר. מה תפקידה? בתמצית, רשות החדשנות נועדה לקדם בארץ יזמות וחדשנות טכנולוגית, אם כי חשוב לציין – לא מדובר רק בחדשנות בהייטק. זה יכול להיות גם במסגרת תעשיות מסורתיות. הרשות עושה זאת בדרכים רבות ומגוונות ובגישה שניתן לתאר בעצמה כגישה יזמית. כלומר, היא יוזמת, תומכת, מממנת ופועלת באופן אקטיבי, לעודד יוזמות כאלה ולהבטיח את הצלחתן.
דוגמאות להמחשה
אלה כמה דוגמאות לקולות קוראים שפירסמה הרשות לאחרונה, אשר ימחישו את המגוון ואת הרעיון בכללו:
- קול קורא לתוכניות הרצה (פיילוטים) בתחומי הבנייה – בשיתוף משרד הבינוי והשיכון.
- קול קורא להגשת בקשות עבור פיילוטים בתחום האנרגיה – רשות החדשנות, משרד האנרגיה ומנהלת תחבורה חכמה במשרד רוה"מ, משתפות פעולה בקול קורא זה. הן מזמינות להעביר להן בקשות סיוע לתוכניות מחקר ופיתוח ולפיילוטים. זאת, "בקנה מידה מסחרי, קדם מסחרי או מפעל חצי תעשייתי, שעוסקים בתחומי אנרגיה, תחליפי נפט, מים ואוצרות טבע שיתרמו לקידום משק האנרגיה, המים ואוצרות הטבע בישראל מצד אחד, ולפיתוח תעשייה ישראלית עתירת ידע מצד שני”.
- קול קורא לפיילוטים בתחום הפינטק – רשות החדשנות והרשות לניירות ערך, חוברות במקרה זה בקריאה לחברות טכנולוגיות ישראליות, להגיש בקשות לסיוע בביצוע פיילוטים בתחומי הפינטק, בארץ ובחו"ל.
- קול קורא לשיתוף פעולה ישראל-הודו – קרן ישראל-הודו מזמינה חברות ישראליות להגיש בקשות למענק ביצוע פרויקטי בחינת היתכנות, מו"פ ופיילוטים, עם חברות הודיות.
חלק ממכלול
כאמור, רשות החדשנות פועלת במגוון דרכים. הקולות הקוראים משתלבים בכך, לצד עזרים כגון
- מענקים – מענקי מו"פ אשר מסייעים כספית ליזמים. צידו השני של היבט מימון זה, הוא שיזמים שהצליחו והגיעו למוצר מסחרי רווחי, מחזירים לרשות תמלוגים.
- חממות טכנולוגיות – מתן סיוע מעשי, במסגרת חממות טכנולוגיות ומעבדות.
- פודקאסט – מעבר לסיוע ישיר כזה ליזמים, הרשות גם מפעילה פודקאסט לעידוד נושא היזמות בארץ. הפודקאסט מפגיש בכירים בעולם החדשנות והכלכלה המקומי, עם מנהלים ברשות החדשנות.
מדי פעם, הרשות יוצאת גם ביוזמות יוצאות דופן, כגון הספר "חדשנות ישראלית: מוצרים פורצי דרך אשר שינו את העולם".
לסיכום
לכל יזם מקומי מומלץ להכיר את רשות החדשנות ולעקוב אחר פרסומיה השונים. זאת, כולל כמובן פרסומי הקול הקורא למיניהם.